El Pastoret

El Pastoret

El Pastoret


Vila-real País Valencià / Comunitat Valenciana Escultura

Sobre

L’obra escultòrica del Pastoret és la figura emblemàtica que presideix la font que hi ha a la placeta de l’ermita i que la gent de Vila-real coneix com la font del Pastoret. Obra de l’escultor José Ortells, Fill Predilecte de la ciutat, representa la figura del pastoret que, segons conta la llegenda, va trobar la imatge de la Mare de Déu de Gràcia, dues vegades consecutives i de manera miraculosa, en una de les coves naturals de la pedrera del Millars. La troballa va portar els vila-realencs a construir en el lloc un santuari on, des d’aleshores, reten devoció a la seua patrona.

Ortells era un amant del paratge del Termet i quan va marxar del seu poble per a seguir amb els seus estudis d’art, tornava a Vila-real per tal de passar els estius als allotjaments que hi havia a l’ermita. L’any 1920, impulsat per amics i residents en aquell entorn amb tertúlies estiuenques, decideix esculpir una senzilla figura amb el material que més podia tenir a l’abast, el ciment, i així i amb la fi d’embellir la font que l’Ajuntament estava construint, va demanar permís al consistori per poder posar allí la imatge, oferiment que va ser acceptat amb gran complaença.

El Pastoret és la primera obra d’Ortells que les seues veïnes i veïns coneixen i que ell, amb generositat, dona al poble, al seu poble, a Vila-real. Anys després vindrien els reconeixements populars i institucionals pels èxits assolits per l’artista en l’àmbit nacional.

Cada estiu, el Pastoret esperava el retorn del seu creador. Ortells era feliç estiuejant a l’ermita i sempre procurava tenir habitacions disponibles per a ell i la seua família. El riu, la cantera, el camí de l’ermita eren els espais predilectes per a l’artista, i el seu Pastoret vigilava el seu creador mentre aquest gaudia de la fresca, del silenci i la remor de l’aigua del riu Millars. El Pastoret ha complit 100 anys. Testimoni mut de molts esdeveniments, segueix dret, amb posició relaxada mirant l’ermita i enyorant la mà del seu creador a qui Vila-real li ret tribut com al gran escultor que va ser i un vila-realenc que sempre va portar el seu poble en el cor.

Fotos de Pablo Serra

Més informació

Freelance: No

Informació de contacte

Especialitats

Videos


Similar

Informació de contacte