Menador espai cultural

  • Home
Menador espai cultural

Menador espai cultural


Castelló de la Plana País Valencià / Comunitat Valenciana Espai Cultural

Sobre

Menador espai cultural ocupa l’antic edifici de la Delegació d’Hisenda de la capital de la Plana, situat en la plaça Hort dels Corders número 4, en ple nucli urbà de Castelló.

L’edifici original es va construir conforme al projecte redactat en 1946 pels arquitectes Francisco Echenique Gómez, Luis Felipe Quijada Martínez i Mariano Nasarre Audera, amb direcció d’obres de l’arquitecte Vicente Traver Tomás. Va obrir les seues portes en 1955 i en la façana es poden observar diferents estils d’arquitectura, encara que predomina, en gran manera, el constructivisme, una forma d’arquitectura moderna que es va desenvolupar en la Unió Soviètica en la dècada dels anys 20 i principis dels anys 30. Es tracta d’un bon exemple de l’arquitectura oficial del franquisme en la postguerra, en aquest cas amb reminiscències renaixentistes, període àlgid de la història d’Espanya al qual s’imitava en aquella època.

L’immoble, que està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Històric del municipi, ha patit diferents ampliacions i reformes al llarg de la seua història. Destaca la seua façana, composta per pedra de Borriol, que atorga solidesa i bellesa a aquesta construcció i es conserva com en el projecte original.

En 2006 la Delegació d’Hisenda es va traslladar a la seu de nova planta construïda a aquest efecte en el Passeig Ribalta i aquest emblemàtic edifici va tancar les seues portes. Aqueix mateix any, el Govern Central, l’Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume van signar un conveni de cessió i ús de l’immoble que va donar pas a una ambiciosa obra de rehabilitació integral de l’edifici, valorada en més de 4 milions d’euros.

Finalment, el 24 de febrer de 2017, 62 anys després de la seua inauguració, l’immoble situat en la plaça Hort dels Corders va obrir de nou les seues portes reconvertit en un gran contenidor cultural, dotat de les últimes tecnologies i amb una programació pròpia de la qual ja pot gaudir tota la societat de Castelló. L’edifici alberga, per part de l’UJI, una sala d’exposicions; un museu pedagògic, aules de formació i una biblioteca digital; i per part de l’ajuntament, dependències de Cultura, Educació, Normalització Lingüística, Joventut i diferents entitats de caràcter cultural. A més, totes dues institucions comparteixen l’ús de la sala de conferències, la sala polivalent i l’atri central.

L’elecció del terme Menador per a denominar aquesta nova infraestructura fa referència a la figura del xiquet que ajudava a l’artesà que fabricava fils amb les fibres de cànem rastellat. El menador s’encarregava de fer girar la roda afavorint la formació del cap. Amb aquest nom s’ha volgut homenatjar aquesta figura, que ja està present en la plaça Hort dels Corders en altres escultures, i posar en valor la indústria del cànem que va tenir el seu apogeu en el segle XVIII i va ser clau per al desenvolupament de la nostra ciutat.

Però en aquest cas, aquest nom també té un significat simbòlic, perquè amb aquest Menador, UJI i Ajuntament volen fer girar una altra roda, la roda de la cultura, oferint un espai singular que enriquisca la variada oferta cultural que ja té Castelló ciutat.

Més informació

Productes principals: Xarrades, conferències

Informació de contacte

Especialitats

Similar