Miquel Torres
Castelló de la Plana País Valencià / Comunitat Valenciana Professional
Sobre
Miquel Torres va nàixer a Castelló de la Plana, el 1977. És llicenciat en Ciències Físiques, i escriptor. En l’àmbit literari ha obtingut nombrosos reconeixements en certàmens de narrativa, i fins ara havia publicat tres reculls de relats, Històries de l’illa sense costes (2008), Els diumenges (2013) i Low-cost (2016). Temps de rock’n’roll és la seua primera novel·la.
Temps de rock’n’roll (Drassana, 2019)
El rock and roll no és com qualsevol altra música. Descobrir Elvis als 16 anys volia dir el rock, certament, però hi ha una altra cosa que no saps com dir-la i és la que compta.
Temps de rock’n’roll és el llibre d’un lletraferit pel rock, un fil d’històries breus que juntes fan una novel·la impossible. En pàgines denses, però d’una sorprenent lleugeresa narrativa, el protagonista se’ns oferix nu, cru, sense amagar ni l’excés ni el ridícul, ni el passat ni el present que mai acaba de ser com diuen les cançons, però sense música fa més fred.
Un dia saps que mai no hi haurà més discos d’aquell grup, i aquelles lletres no nascudes ja no les escriurà ningú, tu tampoc. T’has fet gran mentre feies com que no, i has follat però no has fet la revolució i les nits comencen a repetir-se i les ciutats se’t fan memòria no només teua, també de parelles i d’amistats i de música compartida.
Amb tot, a qui li importa que la vida siga sempre la mateixa cançó si ens continua agradant? Temps de rock’n’roll la celebra a ritme de The Doors, The Clash, Lou Reed, Bowie, Dylan, Extremoduro, AC/DC, Nirvana, Ramones o The Rolling Stones. Acaben, els temps de rock and roll?
Vols un exemplar? Pots comprar-lo ací.
Low-cost (Drassana, 2016)
Fer com que només era sexe. Potser aquesta seria una bona definició de l’amor. I la resta, naturalment, és literatura. Literatura com la que amera els relats de Low-cost, feta del gust de la nit i les copes preses a deshora i de les relacions que van poder ser o fins i tot que van ser i a qui li importa. En Low-cost els personatges es dissolen en una realitat que no controlen i que sempre els sorprén. L’anticipació o l’enyor, la mentida o la pura invenció construeixen fragments de biografies, consistents a força de mínimes en una col·lecció de relats breus que –llegits per ordre o a l’atzar- aboquen el lector al dubte, al pànic.
Quins són els límits del relat breu, del microrelat? Low-cost és sense dubtes un dels exercicis més originals de la nostra literatura i explora formes que resten en la memòria com fiblades. Perquè la vida fa mal i a més hi ha tot allò que no sabíem, esperant. Low-cost explora amb mestria una gran varietat de veus narratives i formes, desplegant-se en notes impressionistes, relats de precisa contenció o cròniques d’una veritat gens oculta que abasten des del realisme brut fins a la ficció especulativa.
El lector fruirà cercant les filiacions literàries dels relats d’aquest llibre intens i incòmode, sovint brutal. Realisme heu dit? Però Miquel Torres sap que la realitat no existeix.
Vols un exemplar? Pots comprar-lo ací.
Els diumenges (2013)
El diumenge és el dia més singular de la setmana, i també el més fastigós i el més improbable. La vida són diumenges acumulats, diumenges en els quals quan en fem memòria ens van passar moltes de les coses que ens fan ser com som. O com no hem sigut mai. O com hauríem volgut ser.
“Els diumenges” és un llibre sorprenent que convoca l’espectre concret de vuit diumenges viscuts i tota la intensitat de la ficció i la imaginació. En el que és un altre pas de rosca respecte del realisme narratiu, Miquel Torres es mou amb mestria tant en els escenaris de la memòria quotidiana com en d’altres, potser no tan llunyans. En el fons, els diumenges són passarel·les del temps.
Compra ‘Els diumenges’ en e-book
Històries de l’illa sense costes (2008).
Històries de l’illa sense costes
A través d’un viatge per l’enigmàtic, els relats d’Històries de l’illa sense costes van construint-se oscil·lant entre allò fantàstic, la ciència-ficció o fins i tot el terror, però el lector no trobarà, en aquest llibre sense costes, un llibre de gènere. Moltes de les narracions són, en realitat, faules morals, escenaris del pensament. Personatges que coneixem només per les inicials dels seus noms, rostres vagues, i espais sense territorialitat precisa, van configurant els no-llocs d’una quotidianitat on, de manera inesperada, es revela el que més temem. I sobretot, hi ha la sorpresa, on l’espectador és hàbilment conduït, llançat, a través de veus distintes i sempre canviants, fins el seus mateixos dubtes.
“Històries de l’illa sense costes” és Premi de Narrativa Ciutat d’Almassora 2007.