Torre dels Alçaments

  • Home
Torre dels Alçaments

Torre dels Alçaments


Castelló de La Plana País Valencià / Comunitat Valenciana Espai Cultural

Sobre

Els seus restes es troben en la Plaça de les Aules i daten del segle XIV. L’origen de l’actual ciutat de Castelló de la Plana es troba en les proximitats de la Muntanya de la Magdalena. Conquistat el seu terme l’any 1233, durant el segle XIII el lloc va ser Donat a membres de l’alta noblesa que no consolidarien el senyoriu. L’any 1239 se li va concedir carta de poblament i la població se va anar assentant en les terres més fèrtils de la plana, entorn de l’alqueria de Benirabe. L’any 1297 Jaume II va recuperar el lloc per a la Corona. A finals del segle XIV la població va ser refortificada i artillada.

Va participar activament en la Guerra de les Germanies a favor dels sublevats, per la qual cosa després de la seua derrota a les mans del Duc de Segorbe la ciutat va ser saquejada i els seus capitostos ajusticiats.

Durant la Guerra de Successió va mantindre la causa de l’arxiduc Carlos. Fins eixa data hi ha constància que Castelló estava murallada, però després de la derrota d’Almansa el Duc de Berwick va exigir el derrocament de les fortificacions.

En el transcurs de la Guerra de la Independència Castelló va ser escenari de nombroses accions d’armes. Presa pel mariscal Suchet, els francesos van romandre en ella fins a 1814, a pesar de la fustigació del guerriller franciscà dit ‘El Frare’. Durant les Guerres Carlines es va mantindre fidel a Isabel II, per la qual cosa va ser assetjada moltes vegades per les tropes del general Cabrera.

Els vestigis de la torre dels Alçaments es troben actualment en un aula-museu subterrani, amb accés per la plaça de les Aules. Va ser descoberta recentment, i constituïx l’únic vestigi significatius de la fortificació medieval de la ciutat. La secció de torre conservada correspon a la base d’un dels portals del recinte murallat de Castelló.

Més informació

Informació de contacte

Especialitats

Similar