Santa Lucía

Santa Lucía

Santa Lucía


Alcossebre País Valencià / Comunitat Valenciana Espai Cultural

Sobre

La visita al conjunt de Saint Lucia, declarat Bé d’Interés Cultural, ens permet gaudir no sols d’un jaciment arqueològic amb indicis d’ocupació des de l’Edat del Bronze, sinó també d’un entorn i unes vistes excepcionals i de l’ermita, amb els seus edificis annexos, que abans de lloc de culte va ser una fortalesa medieval.
Les excavacions han revelat diverses fases d’ocupació. Les dues primeres molt distanciades entre si, entre l’II mil·lenni a.n.e. i el segle VII a.n.e. El fet que en la fase de l’Edat del Ferro el lloc fóra abandonat després d’un incendi ha permés trobar amb un excel·lent estat de conservació nombroses peces que ens revelen el dia a dia dels seus habitants. A més existeixen vestigis d’un altre assentament d’Època Islàmica.

Edat del Bronze
Fa 4000 anys en la denominada Edat de Bronze un grup humà va ocupar aquest turó i va alçar les seues construccions en les vessants sud i est del lloc, assegurant-se la llum i la calor del sol. L’elecció d’aquest punt no va ser una qüestió d’atzar. Des de l’alt podien accedir visualment a una vasta extensió de territori i controlar qualsevol moviment. El lloc comptaria a més amb un senzill accés a molts recursos per a la seua supervivència.

Aquests primers pobladors subsistien per mitjà de l’agricultura i la ramaderia. També la recol·lecció i la caça formaven part de les seues activitats complementant les seues necessitats alimentàries i obtenint matèries primeres per a la fabricació d’utensilis.

Dominaven la fosa de metalls amb els quals fabricar les seues armes i els útils per al camp i produïen amb ceràmica els seus estris.
1500 anys més tard
1500 anys després que aquelles gents abandonaren el poblat uns altres van veure en aquest altell un bon lloc per a assentar-se. Estem l’any 650 a.n.e. en l’anomenada Edat del Ferro, en l’època en la qual van començar a desenvolupar-se les denominades cultures ibèriques.

Els nous pobladors van construir un poblat amb cases de planta rectangular i murs de pedra i morter sobre diversos aterrazamientos. Part d’aquest poblat és el que podem observar hui dia, ja que tot sembla indicar que la seua extensió era major de la qual ocupa actualment el conjunt d’edificis, estenent-se pels vessants.

Aquest grup a més de subsistir amb l’explotació dels recursos agrícoles i ramaders estaven en contacte amb altres pobles que s’acostaven a la costa. Així ho demostren les troballes datades en aquesta etapa entre els quals es troben materials grecs i fenicis, pobles que solcaven les mars intercanviant objectes i matèries primeres per tota la conca mediterrània i que amb el pas del temps fins i tot van anar establint algunes colònies lluny de les seues terres.

El poblat va ser abandonat en aquesta època de manera sobtada, sobre el 550 a.n.e. probablement per un incendi, deixant arrere, quasi intactes diversos objectes que ens parlen del seu dia a dia. Fabricació tèxtil, armament, cuina…

Un altre salt en el temps
El lloc és ocupat de nou en l’Edat mitjana, en Època Islàmica que sol datar-se entre els segles VIII-XIII n.e.

Les especials característiques d’aquest lloc van afavorir la seua elecció com a assentament i possible bastió. El lloc estaria segurament relacionat amb altres enclavaments estratègics que es troben en la zona i s’estenen de llarg a llarg de la província.

L’Època Islàmica suposa en la nostra història un moment molt destacable per l’organització del territori, les canalitzacions d’aigua, el desenvolupament de noves maneres de cultivar i de nous cultius… També va ser una etapa de múltiples divisions polítiques, dependències administratives, lluites de poder, i que va finalitzar després de llargs anys d’enfrontaments, conquestes, acords i ruptures dels mateixos amb els reis i senyors cristians de l’època.

L’enclavament de Saint Lucia al costat d’altres castells i torres van ser testimonis de tots aquests avatars de la història. A poca distància es troba el castell d’Alcalá de Xivert, també amb vestigis d’ocupació ibèrica, i el castell Santa Magdalena de Pulpis. Més enllà els castells de Peníscola al nord i Oropesa al sud en la línia de costa i entre ells torres com les de Ebrí i Badúm, entre altres que van conformar tot un sistema de vigilància i comunicació al llarg de la província i que van continuar prestant servei segles més tard.

Saint Lucia va ser coronada finalment per una fortalesa medieval que inclou una torre de planta circular i un llenç que configura una edificació de planta rectangular. Aquesta edificació va ser finalment aprofitada en el segle XVII per a erigir l’ermita que hui dia ens trobem.

Més informació

Tipo de negoci: Espai Cultural

Informació de contacte

Especialitats

Similar